FRANZ VALLEY RD – FIRE REBUILD

The day of this site visit was the 2nd day of the Kincade fire. Smoke was rolling into Franz Valley from the North.

The stark contrast of the new white farmhouse on the burned out hill with smoke in the background was surreal.

1930 VIEWPOINT CR.

SANTA ROSA, CA – FIRE REBUILD Previous Next PROJECT DESCRIPTION The Viewpointe house evolved from a site at the edge of the suburbs where it borders open space. To create a close relationship with this hilly landscape, spaces are formed by sloping volumes that follow the steep terrain as it descends. As this descent continues […]

0 QUAIL CT

Quail Court is on one of the last undeveloped sites in the prestigious Montecito Heights neighborhood. Planning for this project involved application for a Hillside Development Permit which was granted early November of 2019.

6052 LICHAU RD

Since this house’s family is a close one, the kids’ bedrooms are multi-purpose, one is the movie watching room as well, and the other is the library and community office. By making spaces that are usually single purpose into multipurpose spaces, a relatively compact house can provide more functions and bring people into each other’s lives in the process.
Mom’s room, however, is uniquely hers and unique single purpose. It has a bathroom suite that is designed to have all the delightful fixtures of a spa, and all the elegance too, but within a compact area. A space of purity and purpose is created for each activity, so that the space of showering is truly only for showering – there are no toothbrushes, no toilet paper, just stone, glass, hot water, towels, and so much steam you can’t see your hand in front of you. A unique feature the client asked for was a fully retractable skylight above her bed for stargazing in comfort, you got it.
The building is stretched along the hillside so that each floor can have large openings to face the valley view. This narrow footprint provides opportunity for effective cross ventilation and very effective floor plans that minimize circulation spaces, and by stepping each floor backwards we honor the hill and create terraces in the process. For privacy, and to elevate the landscape to the level of the building, vertical gardens surround the decks and connect the house to the land it emerges from.

3729 DEAUVILLE PL – FIRE REBUILD

Our project brief was to create a new 4 bedroom home to replace a home destroyed in the 2017 wildfires. We chose to position the new home squarely on the surviving segment of old foundation, respecting footprint of the previous house.

The main living space offers a restrained, modern space that can flow in and out of doors, favoring a dramatic view across the valley to the west. The master suite also provides direct access to the rear deck, and supporting spaces are arrayed on the lower floor.

3727 DEAUVILLE PL – FIRE REBUILD

Our project brief was to create a new 4 bedroom home to replace a home destroyed in the 2017 wildfires. We chose to position the new home squarely on the surviving segment of old foundation, respecting footprint of the previous house.

The main living space offers a restrained, modern space that can flow in and out of doors, favoring a dramatic view across the valley to the west. The master suite also provides direct access to the rear deck, and supporting spaces are arrayed on the lower floor.

1321 CASHEW RD. – FIRE REBUILD

1321 Cashew Rd. was one of TBE’s first fire-rebuild projects after the 2017 fires. As such, only minor changes to the footprint (400 SF were added to create a more generous main suite) were made.

ECONOMY FOOD MARKET – RED TAG

TBE Architecture - Napa CA

The owner’s of Economy Food Market contacted TBE in late 2016 to rectify a number of RED-TAGGED item’s that Napa County identified as violations. Working with the Client and the County, TBE was able to document the violations for correction and stop a potential shut-down of the Owner’s Business by the County.

515 CAVEDALE RD.

Wine Country get-away! Residential remodel and addition.

REED GARAGE REMODEL

TBE Architecture - Sonoma CA

This “garage” rebuild was restricted by the footprint of the original garage that was rotting in place. To create a greater sense of space, the building was built to the maximum height allowed and shed roofs were utilized to create generous volumes. A major wall was “canted” from the base up to allow the loft area to expand outwardly from the floor below. Aluminum and glass garage doors and french doors were utilized to allow the ample Southern light to flood the spaces.